AgendaDen Dam

Mini Museum opent de deuren in de Slachthuisbuurt

Heb je de vrachtwagen in de Lange Lobroekstraat al opgemerkt? Daarin opent op vrijdag 23 februari het langverwachte Mini Museum haar deuren. Het Mini Museum is een soort van intiem en gezellig archief van de buurt, met foto’s en verhalen uit het verleden en dromen en verwachten voor de toekomst.

Ga tussen 17 uur en 20 uur een kijkje nemen op de feestelijke opening met drankjes, soep en muziek. Je ontmoet er buurtgenoten en ontdekt samen de verhalen over Den Dam. Van een wijk van schippers en slachters die evolueerde naar een levendige buurt vol nieuwe bewoners.

Initiatief van Dominique Vilain

In 2023 begon kunstenares Dominique Vilain aan haar missie om aan de hand van interviews zoveel mogelijk verhalen van Den Dam te verzamelen. Ze verspreidde in de buurt flyers om mensen uit te nodigen en aan te sporen om persoonlijke bezittingen en foto’s mee te brengen. Stuk voor stuk elementen die een bijdrage zouden leveren aan de rijke geschiedenis van Den Dam. Haar grootvader speelt een cruciale rol in haar verhaal, want dankzij hem beschikt ze over een uitgebreid archief met foto’s van vele vroegere generaties.

Het Mini Museum, ontstaan uit een samenwerking met Rooftoptiger, geeft dit archief nu een tastbare en voor iedereen toegankelijke plek. Het museum biedt een unieke combinatie van kunst, verhalen, foto’s en een digitale verkenning, waarbij je de geschiedenis van Den Dam op een intieme manier kan ervaren.

Archief blijft groeien

Verwacht je aan heel veel teksten, verhalen en foto’s uit de verre en niet zo verre geschiedenis van de buurt. Er is ook een interactieve kaart met gemarkeerde locaties die een rijke geschiedenis hebben, van cafés tot slachthuizen. Studenten van de KU Leuven hebben animatiefilmpjes gemaakt die de verhalen van Den Dam digitaal tot leven brengen.

Het archief in het Mini Museum blijft overigens groeien, en de initiatiefnemers nodigen alle buurtbewoners uit om langs te komen, verhalen te delen of persoonlijke bezittingen en foto’s mee te brengen.

Het Mini Museum bevindt zich in een vrachtwagen in de Lange Lobroekstraat tegenover café Den Draver.

Afbeelding van de Flyer van het Mini Museum


Ook interessant

Meer van Agenda