Den Dam

Hoe het station van den Dam verplaatst werd…

Eén van de mooiste historische gebouwen van den Dam is het oude stationsgebouw aan het Damplein. Het neogotische gebouw, dat dateert uit het laatste decennium van de 19de eeuw, is een absolute historische blikvanger in de buurt, maar wist je dat er ook een heel fijne anekdote aan vasthangt? Het stationsgebouw stond oorspronkelijk immers 36 meter verder. Begin 20ste eeuw werd het verplaatst naar zijn huidige locatie.

Gebouw van 3000 ton opgeschoven

Toen de ringspoorweg en de metalen spoorwegbrug in 1907 gebouwd werden, bleek dat het stationsgebouw in de weg stond. Omdat afbreken en heropbouwen te duur was, werd besloten om het gebouw integraal op te schuiven. Onder leiding van de Brusselse ingenieur Albert Morglia en zijn kompaan Henry Weiss, respectievelijk directeur en hoofdingenieur van de Entreprise Internationale pour le Rehaussement, l’Abaissement et le Déplacement des Grands Edifices, werd het mooie stationsgebouw van zijn funderingen losgemaakt, opgevijzeld en via ijzeren treinsporen 36 meter opgeschoven.

Morglia en Weiss hadden ervaring met het verplaatsen van gebouwen. In de jaren voor de verplaatsing van het stationsgebouw hadden ze in de Verenigde Staten – Weiss was een Amerikaan met Duitse roots – al verschillende gebouwen verplaatst. (In 1910 zouden de twee ook de kerktoren van Bocholt verplaatsen om de kerk te kunnen vergroten.) Toch was de verplaatsing van het Damstation ook voor hen een absoluut huzarenstukje. Het ongeveer 3000 ton zware gebouw van 33 meter lang en 16 meter breed moest niet enkel een kleine 40 meter verplaatst worden, het werd ook 8 graden gedraaid en zou zo’n 2 meter hoger terechtkomen. Niet verwonderlijk dus dat er destijds verschillende artikels aan gewijd werden in de Gazet van Antwerpen en dat er tot ver buiten de grenzen van den Dam over gesproken werd.

Vandaag is het historische stationsgebouw niet meer in gebruik, maar het gebouw blijft een mooie eyecatcher in het straatbeeld van den Dam.

 


Ook interessant

Meer van Den Dam