Den Dam

Ringpark Lobroekdok krijgt zwemdok

Copyright: Ontwerpteam Ringpark Lobroekdok
Copyright: Ontwerpteam Ringpark Lobroekdok

In de toekomst zal het traject van de Antwerpse Ring grotendeels ondergronds verlopen. Het bestaande viaduct van Merksem wordt afgebroken en het gebied tussen den Dam, Kronenbrug en Merksem zal sterk veranderen. Ter hoogte van het Lobroekdok aan de Slachthuissite komt een waterlandschap voor mens en natuur. Een ontspanningsplek voor jong en oud, met ruimte voor spel, sport, natuur, evenementen én water.

Water krijgt een belangrijke rol

Ter hoogte van het Sportpaleis komt er aan het Lobroekdok een zwemdok van zo’n 200 meter lang. Dit wordt de ideale plek om tijdens de zomer met het hele gezin naartoe te trekken voor wat verkoeling. Tussen het Lobroekdok en het Albertkanaal komt een ondiepe waterspeeltuin waar kinderen veilig kunnen spelen.

Ook de rivier Het Schijn, die nu onder de grond loopt, wordt opnieuw zichtbaar. Langs de gesaneerde rivier begint een wandel- en looppad dat toegang geeft tot heel het park.

Tussen het Lobroekdok en de spoorwegbrug krijgt den Dam overigens nog extra ligweides, sportvelden en groen, die elkaar afwisselen met speel- en sportveldjes voor de jongsten.

Groter dan aanvankelijk gepland

In maart van dit jaar besliste het Antwerpse stadsbestuur in samenwerking met Vlaanderen om het zogenaamde Ringpark Lobroekdok een extra overkapping te geven, waardoor er nog meer nieuwe parkruimte vrijkomt. Het nieuwe ringpark begint aan de noordkant van Schijnpoort en loopt door tot aan het Albertkanaal.

Op 13 januari van dit jaar besliste het Antwerpse stadsbestuur om voor het Ringpark Lobroekdok een ruimtelijke uitvoeringsplan (RUP) op te maken. Het plan moet logisch verhaal vormen met de bijhorende stadsontwikkelingsprojecten.


Ook interessant

Meer van Den Dam