Den Dam

Nieuwe uitvalsbasis voor Buurman op Slachthuislaan

afbeelding van Buurman
(foto: bron @buurmanantwerpen)

Het zijn drukke weken geweest voor Eva De Clerck en Minne Warmenbol van Buurman. Eind juni verhuisden de dames hun hele hebben en houden naar een grotere locatie aan de Slachthuislaan.

Voor wie het concept niet kent: Buurman is een circulaire bouwmarkt waar hergebruikte bouwmaterialen uit de regio worden verzameld, verwerkt en aangeboden. Zo biedt het een logisch en lokaal alternatief voor het verbranden of laagwaardig recyclen van goede materialen.

Ver moesten de dames van Buurman niet verhuizen, want hun vorige locatie lag in de Kalverstraat. Toch was de verhuis broodnodig. “Hier hebben we meer ruimte om grote loten op te slaan,” aldus Minne. “Bovendien willen we hier in samenwerking met onze partners een circulaire hub creëren.” Buurman is immers niet enkel een bouwmarkt, maar ook een educatieve werkplaats waar cursussen, teambuildings en workshops worden gegeven. “We willen meer bewustwording creëren omtrent hergebruik. Impact hebben is voor ons veel belangrijker dan winst maken. Daarom willen we de creatieve maakindustrie een podium geven en thema’s als duurzaamheid en circulariteit naar voren brengen.”

Dat doen Eva en Minne dus in de eerste plaats door Antwerpse restmaterialen een lokale herbestemming te geven. Toen ze bijvoorbeeld hoorden dat er in het kader van de Oosterweelwerken aan het Noordkasteel heel wat bomen zouden worden gerooid, namen ze meteen contact op met bouwheer Lantis. Die ging meteen akkoord om een dertigtal van de bomen naar Buurman te brengen. Nadat het hout eerst een hele tijd heeft gedroogd, zal het via Buurman terechtkomen bij lokale schrijnwerkers en doe-het-zelvers. Een deel ervan gebruiken de dames voor hun eigen projecten en workshops.

Ook een cursus meubelmaken volgen of op zoek naar wat authentiek Antwerps resthout? Neem snel een kijkje op www.buurmanantwerpen.be of ga er eens langs: Slachthuislaan 25, 2060 Antwerpen.


Ook interessant

Meer van Den Dam