ProjectenSlachthuis

Bart De Wever geeft startschot van campus Hallenplein in Slachthuiswijk

Bart De Wever zet de werken aan de Slachthuissite in gang
Bart De Wever opent de werf voor de nieuwe Slachthuissite en de AP Hogeschool.

Niet met een traditionele eerste steen, wel met een boring voor het zogenaamde BEO-veld. Zo gaf Antwerps burgemeester Bart De Wever vanmorgen het startschot voor de ontwikkeling van de nieuwe hightech campus van AP Hogeschool Antwerpen. De nieuwe campus is het eerste van vele projecten die er de komende jaren voor zullen zorgen dat de hele omgeving een bruisende, groene wijk wordt. Een gemengde woonbuurt waar behalve voor onderwijs ook plaats is voor ontspanning, creativiteit, innovatie, lokale handel en cultuur.

Duurzame energie

Het BEO-veld – BEO staat voor Boorgat Energie Opslag – moet de nieuwe hogeschoolcampus van AP voorzien van duurzame energie. Via verschillende boorgaten tot meer dan 100 meter diep wordt een gesloten ondergronds buizennetwerk aangelegd. In de zomer haalt het systeem verkoeling uit de grond en in de winter gebruikt het aardwarmte om de campus te verwarmen.

Bart De Wever bij de eerste boring voor het BEO-veld van de nieuwe campus van AP Hogeschool op de Slachthuissite.

Samenwerking tussen verschillende partijen

AP Hogeschool Antwerpen werkt voor de nieuwe campus in de vroegere slachthuishallen samen met projectontwikkelaars Immobel en Triple Living. Die vormen de hele buurt de komende jaren om tot een nieuwe, groene stadswijk. “We willen van de buurt een plek maken waar de levenskwaliteit hoog is en waar mensen graag vertoeven”, aldus Jeff Cavens, bestuurder van Triple Living. “De wijk krijgt opnieuw de bruisende sfeer van weleer, maar ze wordt een stuk groener en leefbaarder.”

“Dit is een buurt met een roemrijk verleden maar we bouwen in de eerste plaats met oog voor de toekomst”, voegt Adel Yahia, managing director Immobel Belgium, toe. “De nieuwe slachthuisbuurt wordt een vooruitstrevende wijk, met ruimte voor creativiteit en vernieuwing. We zijn ervan overtuigd dat de bedrijvigheid in de toekomst heel wat creatieve trendsetters en innovatieve ambachten zal aantrekken. De komst van de nieuwe hightech campus van AP Hogeschool is alvast een eerste stap in de juiste richting.”

STEM-campus Hallenplein voor studenten AP Hogeschool

De groeiende AP Hogeschool Antwerpen trekt naar de nieuwe wijk, niet zo ver van haar andere campus op Spoor Noord. Op het nieuwe Hallenplein zijn de werken gestart voor de bouw van een bijna-energieneutrale (BEN) campus voor zo’n 2500 studenten. Er komt een nieuwe toren en daarnaast hergebruikt de hogeschool de bestaande loodsen, goed voor 22.000 m² en een investering van 77 miljoen euro.

“De nieuwe duurzame campus Hallenplein zal vooral onderdak bieden aan innovatieve hightechopleidingen”, legt Pascale De Groote, algemeen directeur AP Hogeschool Antwerpen, uit. “De locatie past helemaal in de visie van onze hogeschool: de stadsontwikkelingsplannen die nu op tafel liggen zullen het gebied de komende jaren veranderen in een levendige wijk. We zijn daarbij niet aan ons proefstuk toe, ook in de wijk Spoor Noord waren we 20 jaar geleden pionier. Onze campus heeft ook daar de buurt mee vorm gegeven.”

 


Ook interessant

Meer van Projecten