Den DamSlachthuis

Triple Living wil de Stieren van den Dam in ere herstellen

Ongeveer 70 jaar lang had den Dam twee prachtige stierenbeelden, maar net na de Tweede Wereldoorlog verdwenen de natuurstenen beelden. Samen met enkele buurtbewoners wil projectontwikkelaar Triple Living, dat eigenaar is van de Slachthuissite, de stierenbeelden in ere herstellen.

Twee monumentale stieren van Eugène De Plyn

Het Antwerpse slachthuis, dat in de volksmond den Abattoir werd genoemd, opende in 1877 de deuren. Het complex, dat in totaal 5 slachthallen en 64 slachtplaatsen telde, werd ontworpen door architect Pieter Dens, de toenmalige stadsbouwmeester. Het Slachthuiscomplex omvatte ook penshuizen en bloedhuizen, een vetsmelterij en watertoren, een kantoorgebouw met conciërgewoning, een directeurswoning en twee stalwachterswoningen, en afdaken voor voertuigen. Aan de grote toegangspoort van het complex in de Lange Lobroekstraat werden twee grote beelden in witte Savonnière-natuursteen geplaatst. Twee monumentale gemende stieren (of waren het ossen?), ontworpen door de Antwerpse beeldhouwer Eugène De Plyn.

Kort na de Tweede Wereldoorlog verdwenen de iconische beelden van den Dam. De Lange Lobroekstraat moest verbreed worden en dat betekende dat de beelden verplaatst moesten worden. Ze werden uit elkaar gehaald, maar niemand weet waar ze naartoe zijn. Nergens in de Antwerpse stadsarchieven is er een document terug te vinden over wat er met de stieren gebeurd is. Zijn ze verkocht? Werden ze vernietigd? Niemand die het weet.

Zoektocht naar de Stieren van den Dam

Daarom startten enkele buurtbewoners van den Dam begin dit jaar met een zoektocht. “We zijn al heel lang op zoek naar de kolossale, stenen stieren die ooit bij de ingang stonden”, vertelde Jeroen Buytaert van buurtwerking Elegast in een interview aan VRT NWS. “Ze zijn een groot symbool van de wijk en maken de inwoners ook fier.”

Triple Living, de huidige eigenaar van Slachthuis, gaat de site herontwikkelen tot een aangename en aantrekkelijke nieuwe woonbuurt, en steunt de zoektocht naar de originele beelden. “We hopen dat de oorspronkelijke stieren teruggevonden worden”, zegt woordvoerder Kristof Schellekens. “Ze zijn onlosmakelijk verbonden met de site en de hele buurt en we zouden ze graag hun plek op de site teruggeven. Lukt het niet om de originele beelden terug te vinden, dan willen we replica’s laten maken. Het waren de enige kunstwerken die de buurt ooit gekend heeft. We zouden ze heel graag in ere herstellen. We zijn momenteel aan het onderzoeken of en hoe we dat kunnen doen.”


Ook interessant

Meer van Den Dam