Slachthuis

Definitief ontwerp voor eerste fase van publieke ruimte van Slachthuisbuurt goedgekeurd

Rendering van de toekomstige Kalverwei in de Slachthuisbuurt
Rendering van de toekomstige Kalverwei

Dat de Slachthuisbuurt er over enkele jaren helemaal anders zal uitzien, dat wist je al. Hoe ze eruit zal zien, dat was tot voor kort nog niet zeker. Het voorontwerp voor de eerste fases van de publieke ruimte werd in oktober 2021 al goedgekeurd, maar op de definitieve plannen voor de publieke ruimte rond de Kalverwei en de slachthuishallen was het wachten tot nu. Vorige week heeft het Antwerpse stadsbestuur die goedgekeurd, waardoor de werken aan de buurt weldra van start kunnen gaan. Dankzij een duidelijke keuze voor een groene invulling, ziet de toekomst van de buurt er opnieuw heel rooskleurig uit.

“We willen van de buurt een plek maken waar de levenskwaliteit hoog is en waar mensen graag vertoeven”, aldus Jeff Cavens, Bestuurder van Triple Living. “De wijk krijgt opnieuw de bruisende sfeer van weleer, maar ze wordt een stuk groener en leefbaarder. Behalve op comfort in onze woningen, focussen we heel erg op de publieke ruimte en het groene karakter van de buurt. Naast winkels, woningen en horecazaken krijgt de buurt er de komende jaren ook bijna 40.000 m2 aan parken, pleinen, waterlandschap en speelzones bij.”

Nieuw buurtpark: de Kalverwei

De publieke ruimte die als eerste wordt aangepakt, is de omgeving van de Kalverstraat, de toegangspoort van de buurt. Die wordt verlegd en omgedoopt tot Oude Kalverstraat, een ruime hoofdstraat met een groene uitstraling. De fiets- en voetpaden zijn gescheiden van de rijbaan door een groene berm. In de straat wordt onder een dubbele bomenrij geparkeerd. Het kruispunt met de Slachthuislaan wordt een volledig conflictvrij kruispunt met een extra afslagstrook vanaf het noorden, bredere fietspaden en ruimere wachtplaatsen voor fietsers.

Op de plek waar nu de Kalverstraat ligt, wordt een gloednieuw buurtpark gecreëerd met speel- en sportplekken: de Kalverwei. Om van de Kalverwei één doorlopende, groene ruimte te vormen, wordt ook de Weilandstraat omgetoverd tot een doodlopend woonerf.

Lobroekplein als centrale plek voor de buurt

Waar nu de Lange Lobroekstraat is, komt het Lobroekplein, de zogenaamde huiskamer van de wijk. Op het plein komen terrassen voor de bestaande en nieuwe horecazaken, een speelfontein, een sportveld en enkele speelelementen omringd door bloemrijke lindes. Het plein is ook de plek bij uitstek voor lokale markten, buurtfeesten en rommelmarkten.

De straten die uitgeven op het plein worden uitgewerkt als groene woonerven.

Het Hallenplein

Ter hoogte van de nieuwe campus van AP Hogeschool Antwerpen wordt een groen, autovrij plein aangelegd: het Hallenplein. Het plein is opgedeeld in drie boompleinen met grote bomen. Daartussen is open ruimte gemaakt voor vrije programmering. De open ruimte wordt verrijkt met twee grote bomen die maximaal kunnen uitgroeien.

Om het hoogteverschil met de school te verlagen wordt het gehele gebied verhoogd met ongeveer 50 centimeter ten opzichte van de huidige situatie. So sluit het beter aan op de rest van de Slachthuiswijk. Na de ophoging van het maaiveld blijft er nog ongeveer 25 centimeter hoogteverschil met de Hallen over. Hierdoor ontstaat er een sierlijke sokkel rondom de Hallen.

De Hallentuin: ruimte voor stilte

De aangrenzende Hallentuin wordt een rustpunt in de wijk: een stille watertuin, met trappen en gezellige zitbanken. Aan de zijde van het Hallenplein ligt de Hallentuin een beetje verdiept om het regenwater van de Hallen te bufferen en te infiltreren. De tuin staat vol met bijzondere planten met een wandelroute erdoorheen. De route vormt een speelpocket voor jonge kinderen met zitplekken voor ouders. De bestaande plataan moet ook in de toekomst een monument voor de buurt blijven: het is een ideale afspreekplek.

De werken aan de Kalverwei gaan normaliter midden 2023 van start en duren een tweetal jaren. In 2024 begint de aanleg van het Lobroekplein en de Hallentuin rond de nieuwe campus van AP Hogeschool.

Meer info over de publieke ruimte? Neem een kijkje op de site van AG Vespa.

 


Ook interessant

Meer van Slachthuis