Den Dam

Waar komt de naam Moeke Bitterpeeën vandaan?

Foto van de voormalige cichoreifabriek de Beukelaar aan de Ijzerlaan
(foto: Vlaamse Gemeenschap - Agentschap Onroerend Erfgoed)

De vernieuwde Slachthuisbuurt krijgt in de toekomst een Moeke Bitterpeeënplein en een Moeke Bitterpeeënstraat. Namen die hopelijk niet al te veel spellingproblemen gaan opleveren voor de kleinste bewoners, maar tegelijk ook namen die een historische betekenis hebben voor de buurt. Waar komt de naam vandaan? We leggen het kort uit.

In 1903 openden de Noord-Brabantse broers Bernard, Piet, Sjef, Stan en Frans de Beukelaar een Antwerpse vestiging van hun gekende cichoreifabriek. Ze namen hun intrek in een pand dat vroeger een sodafabriek was, op de Noorderdijk van de Kempische Vaart.

Bitterpeeën is Antwerps voor cichorei en de naam Moeke Bitterpeeën verwijst naar de mascotte van de voormalige cichoreifabriek aan de Ijzerlaan. Op verpakkingen en reclameposters van Cichorei de Beukelaar gebruikten de broers namelijk een portret van hun moeder, weduwe Martina de Beukelaar – Musters. In de volksmond werd ze al snel bekend als Moeke Bitterpeeën.

Vanaf het midden van de jaren ’20 groeide Gebroeders de Beukelaar uit tot de grootste cichoreiproducent van België. Vooral tijdens de Tweede Wereldoorlog kende het product zijn hoogdagen en werd het vaak als goedkoop alternatief voor koffie gebruikt. In de hoogdagen van de fabriek werd hier 15.000 kilogram cichorei per dag geproduceerd, maar omdat koffie met de jaren minder exclusief en veel goedkoper werd, werd de vraag naar cichorei almaar minder. In 1983 sloot de fabriek de deuren.

De herinnering aan de fabriek leeft weldra voort in de straatnamen van de nieuwe Slachthuisbuurt.


Ook interessant

Meer van Den Dam