Den DamDen Dam leeft

Wist je dat je op den Dam een gevelbank kan aanvragen?

(foto: gevelbank.be)

De zomer is in aantocht. Kijk je al uit naar de gezellige babbels met de buren? Een koffiemomentje op de stoep met de mensen uit je straat? Of gewoon even samen genieten van de avondzon? Dan hebben we goed nieuws, want district Antwerpen ondersteunt je nu om een bank voor je deur te zetten. Zo maak je het jezelf en je buren nog gemakkelijker, én gezelliger.

Vraag je burenbank aan

Om de sociale cohesie in de stad te bevorderen zet district Antwerpen in op gevelbanken. Wil je een losse bank voor je huis zetten, dan krijg je daar van de stad 100 euro voor. Wil je een gevelbank in je voorgevel verankeren, dan krijg je daarvoor van district Antwerpen al het materiaal. In dat laatste geval moet je wel eerst een vergunning aanvragen.

Hoe ga je te werk?

Een losse bank plaatsen is het eenvoudigst: je gaat gewoon naar de winkel en koopt een bank naar keuze. De toelage voor de bank aanvragen, dat doe je vervolgens via de aanvraag voor een kleine buurtactiviteit.

De aanvraag voor een verankerde bank is helemaal gratis, maar duurt iets langer, want daarvoor heb je een vergunning van de Vlaamse overheid nodig. Meer info daarover vind je in dit document. Pas nadat je vergunning in orde is, krijg je van de stad het materiaal om de bank te plaatsen. Ze werkt daarvoor samen met gevelbank.be (check de site voor tips en voorbeelden).

Weet je niet goed hoe te beginnen, neem dan even contact op met je buurtcoach via buurtcoaches@antwerpen.be.


Ook interessant

Meer van Den Dam