Den Dam

Stad Antwerpen werkt aan Innovatieve Stadshaven vlakbij den Dam

Innovatieve Stadshaven Antwerpen
Innovatieve Stadshaven Antwerpen (foto: AG Vespa)

De afgelopen jaren is Antwerpen-Noord hard veranderd. Met de komst van het MAS heeft het Eilandje een tweede leven gekregen en de opening van Park Spoor Noord heeft de Seefhoek en den Dam veel positiefs gebracht. De Cadixwijk en de Montevideowijk kregen al een upgrade en weldra wordt ook de eerste steen gelegd in de gloednieuwe Slachthuiswijk.

Wat velen niet weten, is dat Stad Antwerpen de afgelopen vijf jaren ook een ontwikkelingsvisie heeft uitgewerkt voor de Oostkaai van het Asiadok, het Kempeneiland, het Mexico-eiland en de buurt Steenborgerweert. Ze werkt er aan de zogenaamde Innovatieve Stadshaven, een proeftuin voor de nieuwe economie met een focus op vernieuwende technieken en circulaire economie.

Veel bedrijvigheid in de buurt

Nu al is de omgeving een erg bedrijvige buurt. De Haven van Antwerpen ligt bij wijze van spreken om de hoek en ook The Beacon, een dynamische community van innovatieve bedrijven, en het nieuwe Cadixziekenhuis, dat begin 2023 opent, liggen vlakbij. Daarnaast maken de dynamische residentiële omgeving, met de herontwikkeling van de Slachthuisbuurt en de nieuwe woonblokken aan het Kattendijkdok het noordelijk deel van de stad buitengewoon aantrekkelijk voor startende, innoverende bedrijven. Het hoeft dus niet te verwonderen dat de stad veel toekomstmogelijkheden ziet voor deze buurt.

Economische verduurzaming

Net zoals BlueGate Antwerp en het NextGen-district ontstaat de Innovatieve Stadshaven vanuit een groeiende vraag naar economische verduurzaming van de Haven van Antwerpen. Door haar unieke ligging wil de Innovatieve Stadshaven vooral bedrijven met een ecosysteem tussen stad, haven en Albertkanaal aantrekken. Dat kunnen logistieke bedrijven zijn, maar ook andere ondernemingen die tussen het centrum en de haven schipperen. Denk aan innovatieve en technologiegedreven makerspaces of bedrijven die er met hun duurzame productie voor zorgen dat de stad meer zelfvoorzienend wordt.

Eerste bedrijf neemt in 2024 zijn intrek in de Innovatieve Stadshaven

Tegen 2024 verhuist de Antwerpse Talenco Groep, die nu haar kantoren aan de Ankerrui heeft, als eerste naar de Innovatieve Stadshaven. Talenco ontwerpt en bouwt industriële installaties en werd vooral aangetrokken door de ligging aan het water. “Door de ligging krijgen we de mogelijkheid om transport ook via het water te laten verlopen”, zegt Jens Hendrickx van Talenco. “Mobiliteit is een pijnpunt en logistiek over de weg is vaak een beperkende factor. Als we onze installaties ook via het water kunnen vervoeren, dan geeft dat ons als partner een extra kracht.”

Talenco is een bedrijf in volle groei. Momenteel werken er 210 mensen, maar tegen de verhuis in 2024 wil het bedrijf nog 70 mensen extra aannemen.

 


Ook interessant

Meer van Den Dam