Den Dam leeft

Vaste waarde op den Dam: ’t Poppemieke

Geen kroeg die de volkse gezelligheid en de vrolijke warmte van den Dam meer belichaamt dan café ‘t Poppemieke, op de hoek van de Korte en de Lange Lobroekstraat.

“Toen we het café een goeie zes jaar geleden overnamen, was het een echt dagcafé”, zegt Raphael Anthonis, één van de zaakvoerders. “Vera, de vorige eigenares, had ’t Poppemieke twintig jaar lang elke weekdag geopend om 6u. ’s ochtends, want met de slachterijen kwam de buurt al heel vroeg tot leven. Toen de slachterijen verdwenen, werd het een heel ander verhaal, want plots bleven die vroege vogels weg. Eén van de eerste dingen die we daarom veranderd hebben, zijn de openingsuren. We zijn nu 7 dagen op 7 open voor de hele buurt. Ook in het weekend, dus.”

Eetcafé voor de buurt

Laat je niet van de wijs brengen door de naam: in ’t Poppemieke hoef je hoegenaamd niet opgedirkt door het leven te gaan. Hier kan je zijn en blijven wie je bent. Het café is een oer-Vlaamse volkse buurtkroeg, zo één waar arm en rijk nog samen aan tafel zitten, en waar het bier ook op zondagmiddag rijkelijk vloeit. Een kroeg waar het hele gezin samen geniet van een bord spaghetti, en waar de oudere buurtbewoners samentroepen voor de maandelijkse bingo-avond. Kortom: een kroeg waar de gezelligheid welig tiert.

“We willen in de eerste plaats een leuke ontmoetingsplek voor de buurt zijn”, aldus Anthonis. “Een plek waar buurtbewoners gezellig een pint komen pakken, maar waar ze ook met het gezin lekker en betaalbaar kunnen eten. Tijdens corona hebben we geïnvesteerd in een gloednieuwe keuken en hebben we onze menukaart gevoelig uitgebreid. Op woensdag serveren we spaghetti aan 6,5 euro en daar komt heel wat volk op af. Wie op dinsdag steak met frietjes wil komen eten (12,5 euro), moet zelfs op voorhand reserveren of er is geen plaats.”

Café ‘t Poppemieke heeft ook een biljartclub, die twee keer per jaar een tornooi organiseert en het is de thuishaven van twee supportersclubs van Antwerp, Amberes en de Bosuilboys. Die zijn samen goed voor zo’n 300 leden en zorgen vooral bij uitwedstrijden voor een vol huis. Dan wordt de wedstrijd van Antwerp op groot scherm getoond.

Thuis van de Snor van ‘t Stad

Nog een leuk weetje als afsluiter: ‘t Poppemieke mag zich sinds kort ook de thuisbasis van de ‘Snor van ’t Stad’ noemen. Vorig jaar werd mede-zaakvoerder Duncan Vandael, die ook het bekende café ’t Licht der Dokken uitbaat, door de Europese Snorrenclub Antwerpen (ESA) immers verkozen tot Snor van het Jaar.

Café ’t Poppemieke is elke dag open: tijdens de week vanaf 10 u., in de weekends vanaf 12.

 


Ook interessant

Meer van Den Dam leeft