AgendaDen DamDen Dam leeft

Parade Noorderlicht trekt in november door de straten van Den Dam

(foto: Frederik Beyens voor AP Arts)

Op donderdag 25 november is het opnieuw feest op den Dam. Dan zorgt de Noorderlicht Parade voor de vijfde keer voor sfeer en licht in de straten.

Noorderlicht is een artistieke samenwerking tussen kunstenaars, studenten en buurtbewoners, die haar inspiratie vindt in de sociale diversiteit en veelzijdige architectuur van de buurt 2060. De parade wordt georganiseerd door AP Hogeschool en district Antwerpen. “Met deze parade wordt de diversiteit in de kunsten naast de sociale diversiteit van de buurt geplaatst en gaan ze met elkaar in interactie”, zegt Pascale De Groote, algemeen directeur AP Hogeschool.

De parade van buurtbewoners en sympathisanten vertrekt op donderdagavond aan de toekomstige AP-campus op de Slachthuissite en eindigt, na een kleurrijke en kunstige tocht door de straten van den Dam, in een groot buutfeest op de AP-campus in Park Spoor Noord. In en rond de stoet brengen jonge kunstenaars beeldende kunst, opera, experimentele klassieke muziek, chanson, hedendaagse dans, Vlaamse volksliedjes, wereldmuziek, fotografie, theater en spoken word. Maar er zijn ook lokale deelnemers, buurtbewoners en organisaties uit 2060 Antwerpen, die deelnemen of een project voorstellen.

De kunstenaars met dienst zijn studenten Muziek, Drama, Dans en Beeldende Kunsten van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen en de Antwerpse Academie. Zoals steeds is de opdracht aan de kunstenaars om zich te laten inspireren door de buurt”, legt organisator Kris van ’t Hof uit. “Dat maakt deze parade uniek in zijn soort en de betrokkenheid van de buurtbewoners bij de realisering groot. Maar de confrontatie met bewoners en hun plek hier in 2060, zorgt ook bij onze student-kunstenaars voor een ander soort engagement dan bij een kunstwerk voor een tentoonstelling in een galerie, museum of podium. En dat is een waardevolle ervaring voor de kunstenaars in spe.”

Thema van dit jaar: Moeder

Het thema dat als rode draad door de parade loopt, is dit jaar: moeder. Een even divers als universeel thema, dat partners, buurtbewoners en sympathisanten uitnodigt om een persoonlijke bijdrage te leveren en zo mee betekenis te geven aan de optocht. In het kader van Noorderlicht geeft cultuurfilosofe en auteur Leonor Wiesbauer op 7 oktober een dynamische one-woman-lezing over het thema. Tijdens “Van Madonna tot Pachamama”, zo luidt de titel van de lezing, neemt ze je mee langs kunstgeschiedenis, literatuur, mythologie, psychologie en actualiteit.


Ook interessant

Meer van Agenda