Slachthuis

Platanen in de Kalverstraat krijgen ingrijpende onderhoudskuur

(foto: ©frederikbeyens)

Projectontwikkelaar Triple Living voert momenteel werken uit aan twee statige platanen ter hoogte van de hondenloopzone in de Kalverstraat. Om ervoor te zorgen dat de bomen ook in de toekomst een prominente plek in het straatbeeld kunnen hebben, moeten ze versterkt en gevoed worden. Een belangrijke taak die Triple Living in samenwerking met TreeExpert graag op zich neemt. “Dit wordt een heel groene buurt, met veel groene publieke ruimte. Die bomen zijn daar een essentieel onderdeel van, dus doen we er alles aan om ze op de juiste manier te verzorgen.”

“Ter hoogte van de hondenwei in de Kalverstraat staan twee prachtige platanen”, verduidelijkt Alex De Deken van Triple Living. “Die willen we koste wat het kost ook in de toekomst een prominente plaats geven in de buurt. Net zoals de kenmerkende hallen maken deze bomen deel uit van de geschiedenis van de buurt. We verwachten dat de Kalverwei een populaire ontspanningsplek wordt voor veel buurtbewoners. We willen dat de bomen sterk en gezond genoeg zijn om ook in de toekomst een essentieel onderdeel van de buurt te zijn.”

In de toekomst komen er in de buurt heel wat nieuwe woongebouwen bij. Om ervoor te zorgen dat de platanen op een gezonde en veilige manier kunnen blijven staan, moeten ze een paar grote snoeibeurten ondergaan. Bouwheer Triple Living wil dat onderhoud op de juiste manier aanpakken en is daarom nu een voorbereidinsgtraject gestart. “We willen zorg dragen voor het natuurlijke erfgoed van de buurt”, aldus De Deken. “Samen met boomspecialist Mark Stammes van TreeExpert willen we de bomen nauwgezet en voorzichtig voorbereiden op wat komt. In een eerste fase moet de wortelzone van de bomen geoptimaliseerd worden. De komende weken zal de bestaande omliggende verharding worden uitgebroken, zodat we de slechte grond kunnen vervangen door goede humus. We leggen ook een strooisellaag aan, die we kunnen inzaaien met een kruidenmengsel om de grond voedzamer te maken.”

Hoewel de zone rond de bomen tijdelijk ontoegankelijk gemaakt zal worden (ook voor voetgangers), krijgen voorbijgangers op deze manier al even een voorsmaakje van het toekomstige park dat op deze plek wordt aangelegd. “Klopt”, beaamt een trotse De Deken. “Momenteel gaat het nog maar om deze twee bomen, maar in de toekomst leggen we hier een heel park aan. De Kalverwei wordt een gezellig buurtpark met speel- en sportplekken waar heel de buurt samenkomt om te genieten. Op een zonnige dag kan wat schaduw van bomen als deze dan heel welkom zijn.”

 


Ook interessant

Meer van Slachthuis