Slachthuis

Buurt rond Slachthuis krijgt multimodaal knooppunt

Schets van de multimodale hub uit 2021
Schets van de multimodale hub uit 2021

Goed nieuws voor de bewoners van de Slachthuisbuurt en den Dam, want de omgeving van Schijnpoort krijgt in de toekomst een multimodaal knooppunt. Met dank aan het Toekomstverbond komt er in het zuidelijkste puntje van de nieuwe Slachthuisbuurt een superhandige mobiliteitshub waar je snel en makkelijk kan switchen tussen verschillende vervoersopties.

Het toekomstverbond

Het Toekomstverbond is een samenwerkingsakkoord van burgerbewegingen stRaten-generaal, Ademloos en Ringland, de Vlaamse regering, het Havenbedrijf en de stad Antwerpen. Het is een samenwerkingsengagement rond leefbaarheid, mobiliteit en volksgezondheid.  Het Toekomstverbond streeft voor Antwerpen naar een modal split van 50/50 tegen 2030. Dat betekent dat over minder dan acht jaar het aantal verplaatsingen met personenwagens moet dalen tot 50%. De overige 50% bestaat uit meer duurzame verplaatsingen per fiets, te voet, via het openbaar vervoer, de taxi, de waterbus of deelsystemen.

4 multimodale knooppunten

Om het voor de mensen zo makkelijk mogelijk te maken om van het ene vervoersmiddel over te stappen op het andere, worden vier multimodale knooppunten uitgebouwd: mobiliteitshubs die een goed uitgeruste fietsinfrastructuur combineren met een aantrekkelijk aanbod van openbaar vervoer met goede overstapmogelijkheden, openbare parkeerplaatsen en deelsystemen voor fietsen, steps en wagens.

In totaal worden er vier multimodale knooppunten uitgebouwd langs de Singel en de Ring, in de omgeving van de stations Antwerpen-Zuid, Berchem, Luchtbal en ter hoogte van Schijnpoort.

Het ambitieuze mobiliteitsbeleid past binnen de ontwikkeling van een leefbare en aantrekkelijke stad, en heeft een impact op de daling van CO2. Dat laatste helpt Antwerpen ook de doelstelling bereiken om klimaatneutraal te zijn tegen 2050.


Ook interessant

Meer van Slachthuis