Slachthuis

Extra overkapping van de Ring ter hoogte van den Dam

Begin deze week kwam er een akkoord over de maximale overkapping van de noordelijke Ring. De extra kappen zullen samen met de aanleg van de Oosterweelverbinding afgewerkt worden en moeten voor extra groen en meer fietsverbindingen zorgen. Het gaat onder meer om de verbreding van de overkapping ter hoogte van Hof Ter Lo en de overkapping ten noorden van den Dam, waar een parkzone komt.

De extra kappen (de projecten Kap Groen Hart, Kap Dam, de deeloverkapping van Park Groot Schijn, de verbreding van Kap Ter Lo en de Groene Brug) zullen samen met de Oosterweelverbinding gerealiseerd worden. Ze zorgen voor extra groen, betere fietsverbindingen, minder geluidshinder en een betere luchtkwaliteit.

“Met deze extra overkappingen komt de Vlaamse Regering haar engagementen uit het Toekomstverbond na”, aldus Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters op haar website. “Dankzij deze laatste projecten wordt de noordelijke Ring maximaal overkapt en bereiken we de best mogelijke balans wat mobiliteit en leefbaarheid betreft”, aldus Peeters.

Het toekomstverbond beloofde maximale overkapping

In 2017 sloten de Antwerpse actiegroepen, het stadsbestuur en de Vlaamse Regering een akkoord: het Toekomstverbond. In dit verbond werd een maximale overkapping van de Ring beloofd. In 2018 werd een selectie gemaakt van een eerste fase leefbaarheidsprojecten voor een bedrag van 1,25 miljard euro, goed voor 18 leefbaarheidsprojecten en 1,6 kilometer overkapping. Ook werden er toen reserveprojecten aangeduid die zouden leiden tot een maximale overkapping van de Oosterweelverbinding.

Van de 1,25 miljard euro in het overkappingsfonds was 700 miljoen euro voorzien over de onderbouw van de leefbaarheidsprojecten op Rechteroever. Onder meer door de indexatie spreken we niet langer over 700 miljoen euro maar 868 miljoen euro. “Die 868 miljoen euro gaat Lantis voor zijn rekening nemen”, duidt minister Peeters. “Daardoor komt er ruimte vrij binnen het overkappingsfonds en kunnen we de reserveleefbaarheidsprojecten financieren. Op deze manier houden we onze beloftes aan de burgerbewegingen en creëren we significante bijkomende leefbaarheidswinsten.”

Goed nieuws dus voor de bewoners van Antwerpen-Noord, maar ook voor intendant Alexander D’Hooghe. “Het is indrukwekkend dat werd besloten leefbaarheidsprojecten op de reservelijst uit te voeren”, aldus de intendant. “Gezien de voortgang van de werkzaamheden kon deze beslissing niet langer uitgesteld worden. Op deze manier wordt de Ring definitief een groene ader doorheen dit deel van de stad.”


Ook interessant

Meer van Slachthuis